Święto zmarłych

Święto zmarłych to czas wyciszenia i refleksji. Odwiedzanie cmentarzy, sprzątanie i składanie na grobach kwiatów oraz zaduma nad zmarłymi to ważne elementy polskiej tradycji. Jako muzeum pamiętamy także o naszych zmarłych pracownikach i zarazem przyjaciołach, których groby również odwiedzamy. Zwyczajowe podziwianie wieczornej iluminacji stworzonej przez zapalone znicze stanowi jeden z ciekawszych elementów obchodów tego święta, który dodatkowo wprowadza nas w specyficzny dla dnia zmarłych nastrój. Innym interesującym, acz mało znanym aspektem tego czasu są kulinarne tradycje. Pańska skórka, czyli zawijany w papier cukierek domowej roboty to popularny w Warszawie i na Mazowszu smakołyk kupowany przy stołecznych cmentarzach, podobnie jest z tureckim miodkiem, czyli mieszaniną karmelu, orzechów i innych dodatków sprzedawanych w formie bryłek w Krakowie, czy rurami (piernikowymi ciastkami w kształcie kwadratów zawiniętych w połowę rurki), które możemy dostać w Poznaniu. Z pewnością Państwo również mają jakieś kulinarne tradycje związane z tym świętem – zachęcamy do podzielenia się nimi w komentarzach.

Możliwość komentowania została wyłączona.