W Muzeum Ziemi Nadnoteckiej zainaugurowano drugi rok Dziecięcego Uniwersytetu Muzealnego. Z tej okazji wybraliśmy się do pięknej zagrody „Stodoła Tradycji” w Rychliku. Po przyjeździe na dzieci czekało ciasto na podpłomyki, które upiekliśmy na płycie tradycyjnego pieca. Uczestnicy z przyjemnością próbowali swojego wypieku w połączeniu z miodem i dżemem. Kolejnym zadaniem było przygotowanie chleba na zakwasie. Zagniatanie ciasta okazało się ciężką pracą, ale wspólnymi siłami udało się osiągnąć sukces. W czasie kiedy ciasto chlebowe rosło, zabraliśmy się za szykowanie kolejnego smakołyku- drożdżowych chałek. Zapletliśmy piękne warkocze, które powędrowały do pieca i stanowiły smakowite drugie śniadanie. Dzieci z przyjemnością spróbowały także kawy zbożowej, której smak część grupy znała z domu. Właściciel „Stodoły Tradycji” zrobił naszym podopiecznym niezwykłą niespodziankę i zabrał ich na przejażdżkę po zagrodzie traktorkiem z przyczepą. W tym czasie ciasto, z którego miał powstać nasz chleb, było gotowe aby trafić do pieca. Każdy uczestnik otrzymał bochenek do domu
i mógł się pochwalić nowo zdobytymi umiejętnościami przed rodziną.
Zajęcia przebiegły w bardzo wesołej atmosferze i przybliżyły dzieciom tajniki tradycyjnych wypieków.