16 czerwca już po raz dwudziesty odbył się Piknik Muzealny. Tematem przewodnim była biesiada weselna, a w szczególności związane z nią wielkopolskie tradycje. W związku z tym do Trzcianki zawitał wielokrotnie nagradzany Zespół Folklorystyczny „Szamotuły”, który zaprezentował nam między innymi tradycyjne przygotowania do zaślubin.
Dużą atrakcją były zorganizowane po raz pierwszy Amatorskie Kulinarne Mistrzostwa Trzcianki przygotowane we współpracy z szefem kuchni hotelu „Smolarnia” Pawłem Salamonem. Zmierzyły się w nich cztery zespoły: Urząd Miejski, Trzcianecka Telewizja Lokalna, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych oraz Sołectwo Rychlik. Po burzliwych naradach komisji zwyciężyła drużyna Urzędu Miasta. Komisja jednogłośnie stwierdziła, że poziom był bardzo wyrównany i wszyscy podeszli do zadania z dużym zaangażowaniem. Podczas biesiady nie mogło zabraknąć konkursów i zabaw dla mieszkańców, a zakończenie uświetnił występ zespołu 2Magic.
Do zobaczenia za rok!